Pieczenie łososia w całości

Łosoś należy do ryb, które najczęściej goszczą na naszych stołach. To bardzo dobry wybór. Ryba jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy – D, E i B12. W polskim jadłospisie najczęściej pojawia się łosoś wędzony. Dziś dla odmiany zajmiemy się rybą pieczoną w całości. Jak prawidłowo upiec łososia?

Wybierz rybę wysokiej jakości

Zanim przystąpisz do pieczenia, wybierz rybę, która charakteryzuje się wysoką jakością. Łosoś powinien być przede wszystkim świeży. W jaki sposób to rozpoznać? Mięso powinno charakteryzować się wysoką sprężystością, a po naciśnięciu wracać do pierwotnego kształtu. Oczy świeżej ryby są wypukłe i błyszczące, łuski muszą lśnić i być pokryte odrobiną śluzu, a zapach nie może być zbyt intensywny. Zwróć uwagę również na pochodzenie ryby. Najlepsze hodowle charakteryzują się odpowiednim pokarmem dla ryb, pochodzącym ze składników oceanicznych, tak jak łosoś MOWI – https://mowisalmon.pl/.

Ustaw optymalną temperaturę

Tłuste ryby, do których zalicza się łosoś, należy piec w niższej temperaturze. Tylko wówczas osiągniemy optymalny efekt. Najlepsza temperatura do pieczenia łososia w całości w wynosi około 180 stopni Celsjusza.

Dostosuj czas pieczenia do wielkości ryby

Czas pieczenia dostosuj do wielkości ryby. O ile filety lub dzwonki będą gotowe nawet po kwadransie, na pieczenie łososia w całości zarezerwuj więcej czasu. Może to potrwać nawet 45 minut, choć wszystko zależy od wielkości tuszy.

Natrzyj łososia oliwą

Przed pieczeniem natrzyj łososia oliwą, dzięki czemu unikniesz zarówno przypalenia, jak i przywarcia ryby do blachy. Warto również skorzystać z papieru do pieczenia. Oliwa powinna się znaleźć zarówno na zewnątrz, jak i we wnętrzu tuszy. Tam możesz umieścić także zioła i cytrynę, oczywiście pod warunkiem, że zakłada to przepis, który realizujesz.

Łosoś nie wymaga długiego marynowania

Jeżeli pragniesz upiec łososia w marynacie, pamiętaj że w odróżnieniu od mięsa, ryby nie wymagają długiego marynowania. Rybę możesz zamarynować nawet w pięć minut, chwilę przed rozpoczęciem pieczenia.

Poszukujesz kulinarnych inspiracji związanych z pieczonym łososiem? Koniecznie zapoznaj się z przepisami dostępnymi na stronie: http://mowisalmon.pl/przepisy.

[Głosów:2    Średnia:3.5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here