Jakie powinny być fartuchy kucharzy

Praca na kuchni przynosi sporo satysfakcji, ale na pewno nie jest zaliczana do łatwych. Kucharki i kucharze na co dzień spotykają się z wysoką temperaturą w kuchu w trakcie gotowania dań, jak również z zagrożeniem poparzeniem w efekcie kontaktu z dopiero co przyrządzoną na ciepło żywnością. Zatem bardzo istotne jest zapewnienie pracownikom takich miejsc właściwej odzieży ochronnej, takiej jak fartuchy kucharskie. Na co zwracać uwagę przy ich wyborze?

Bezpieczeństwo i komfort kucharzy podczas gotowania

Wybierając fartuchy kucharskie, należy mieć na względzie głównie ich funkcjonalność. Idealnie sprawdzają się w tym wypadku modele szyte z mieszanek naturalnej bawełny i wyselekcjonowanych odpowiednio włókien syntetycznych, które bardzo dobrze sprawdzają w trakcie pracy na kuchni. Zapewniają znakomitą przepuszczalność powietrza, a przy tym są odporne na powstawanie zabrudzeń i chronią skórę oraz ubrania.

Dokonując wyboru fartuchów kucharskich, należy pamiętać też o komforcie ich noszenia na co dzień i sięgać po modele z dużą kieszenią z przeznaczeniem na niewielkie elementy, które kucharze powinni mieć blisko siebie. Dobrze sprawdzą się nie tylko fartuchy zakładane przez głowę, ale też z szelkami na szyi, które ułatwiają proces dopasowania rozmiaru. Istotną kwestią jest też pasek, za sprawą którego istnieje opcja dopasowania obwodu fartucha w pasie. Może on być zawiązywany z przodu albo tyłu, co ułatwia dodatkowo oraz przyspiesza jego wkładanie.

Można też stylowo i modnie

Pomimo że funkcjonalność jest bardzo istotna, warto również zadbać o stylowy i profesjonalny wygląd fartuchów przeznaczonych dla kucharzy. Dobrze dobrany i elegancki fartuch jest wizytówką kucharza i sprawdzonym sposobem, aby podkreślić renomę restauracji i wysoką jakość usług. Powinien on za każdym razem wyglądać schludnie i estetycznie, ale również elegancko, świadcząc o najwyższej jakości kuchni w każdym aspekcie.

Właściciele restauracji, tworząc ich profil, winni zadbać o spójność fartuchów kucharskich z całym wystrojem lokalu. Sporą popularnością cieszą się fartuchy w klasycznych barwach takich jak czerń i biel, które idealnie pasują nie tylko do eleganckich restauracji z gwiazdkami od Michelina, ale i do nowatorskich bistro podających molekularne dania.

Nowoczesne lokale mogą wybierać fartuchy w dużo odważniejszych barwach, takich jak granat, zieleń czy czerwień, jak również modele z klasycznym wzornictwem: w paski albo w kratkę. Sporą popularnością cieszą się też modele mające kolorowe wstawki, np. czarne z niebieską albo czerwoną lamówką, które oryginalnie wyglądają na kuchni i odznaczają się nietuzinkowym designem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here