Co wyróżnia japońskie noże kuchenne

Japonia to kraj, który zwykle kojarzy się nam z zaawansowanymi technologiami, z elektroniką, komputerami i wszystkim tym, co jest związane z cyfrową rzeczywistością. Tymczasem Japonia to również tradycyjnie wyrabiane przedmioty użytkowe, które cenione są nie tylko z uwagi na ich nietuzinkowy wygląd i niezwykle wysoką precyzję wykonania, ale także ze względu na oferowane przez nie unikalne właściwości fizyczne. Doskonałym przykładem takich tradycyjnych przedmiotów są japońskie noże kuchenne, które charakteryzują się legendarną ostrością i niesamowitą wytrzymałością.

Kto kupuje japońskie noże kuchenne?

Tego typu wyposażenie chętnie wybierane jest przez doświadczonych szefów kuchni, którzy poszukują sprzętu najwyższej jakości. Wykonane ze specjalnie dobranych gatunków stali, profesjonalne noże do kuchni to marzenie każdego, kto zna się na gotowaniu. Ze względu na wysoką twardość stali, noże tego typu wolno się tępią, dzięki czemu ostrzy się je naprawdę bardzo rzadko. Nawet przy intensywnym użytkowaniu w warunkach restauracyjnych, wysokiej klasy nóż kuchenny ostrzy się zaledwie raz na kilka miesięcy. Tego typu noże już wyjściowo charakteryzują się niezwykle wysokim poziomem ostrości, dzięki czemu idealnie sprawdzają się podczas krojenia wędlin, ryb lub serów na bardzo cienkie, niemal przezroczyste plastry. Długie wersje takich noży sprawdzą się podczas przygotowywania carpaccio lub oryginalnego, japońskiego sashimi.

Jaki rodzaj kuchennych noży warto kupić do domu?

Do zastosowań domowych najlepszy będzie komplet noży kuchennych, w którym znajdą się zarówno noże typu krótkiego, użyteczne przy obróbce owoców i warzyw, jak i długie, zwykle cienkie noże do porcjowania wędlin, serów lub ryb oraz ciężkie i duże noże do krojenia mięs, pieczywa i wielu innych produktów spożywczych. Ciekawą alternatywą dla noży stalowych mogą być niezwykle eleganckie i wyjątkowo ostre japońskie noże kuchenne ceramiczne. Używając tego typu noży, trzeba jednak uważać, by przez przypadek ich nie wyszczerbić. Dlatego inwestując w dość drogie noże japońskie, warto od razu dokupić do nich deskę do krojenia bambusową lub drewnianą – deski granitowe i z tworzyw sztucznych mogą przyczynić się do szybszego stępienia ostrzy tego typu noży.

Najważniejszymi cechami wyróżniającymi oryginalne noże japońskie jest ich duża wytrzymałość, ostrość, niepodatność na stępienie oraz elegancki, nieco egzotyczny wygląd. Jeśli lubisz gotować i szukasz najlepszych noży do kuchni, ich rozmaite wersje z pewnością przypadną Ci do gustu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here