Suszymy wszelkiego rodzaju grzyby jadalne, nawet motyle. Najłatwiej i najszybciej jest użyć specjalnej suszarki do grzybów, w której suszy się powoli, aby zachować maksymalny smak. W tej suszarce możemy suszyć również warzywa, owoce, a nawet zioła.
Zobacz też: https://zakupowyporadnik.pl/jak-wybrac-suszarke-do-grzybow-i-warzyw/
Suszenie
Suszenie jest jednym ze sposobów konserwacji produktów. A kiedy robimy to w domu, nie dodajemy chemii. Przecież suszone owoce, które doskonale sprawdzają się jako zdrowe chipsy, nie zawierają konserwantów ani barwników, które nadają im kolor. Dzięki temu takie owoce mogą być zdrowe i chrupiące, a także doskonale nadają się na kompoty.
Podobnie jak warzywa, z suszonych warzyw można również przyrządzać zupy. Jednak nadal gwiazdą są grzyby. Nic nie zastąpi aromatu suszonych borowików czy borowików w sznyclu czy gulaszu. W rzeczywistości eksperci twierdzą, że suszone grzyby mają silniejszy zapach niż świeże grzyby. W niektórych modelach suszarek do żywności można nawet suszyć mięso, świeżo upieczony makaron i pieczywo, takie jak: Tosty na zupy lub suchary.
Jak działa suszarka?
Wszystko ma związek z gorącym powietrzem płynącym od dołu (pompowanym przez wentylator lub dmuchawę). Powietrze dociera do górnego „piętra”. Moc suszarek do grzybów, owoców i warzyw wynosi zwykle 250-800 W. Im wyższa moc, tym szybsza prędkość suszenia. Ważne jest, aby temperatura była równomiernie rozłożona w całym urządzeniu. Następnie produkt jest równomiernie suszony.
W piekarniku
Wystarczy zdać sobie sprawę, że sprzęt będzie zajęty, dopóki nie osiągniemy pożądanego rezultatu. Dodatkowo pobór mocy przez piekarnik elektryczny to około 1,5-3 kW, a pobór mocy przez suszarkę do pieczarek to około 800W. Piece gazowe należą już do przeszłości, więc być może „koszt” suszenia jest niższy i nigdy nie można być pewnym rezultatu. Ponadto spalanie gazu ziemnego przez długi czas nie jest dla nas zdrowe.
Przeczytaj też: http://www.duzohumoru.pl/wypiekacz-chleba-kupic/