Poznaj sposób na smakowity puszysty sernik na herbatnikach

Sernik to ciasto, które jest uwielbiane niemal przez wszystkich. Przepisy na idealne domowe serniki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jeżeli jednak nie znasz takiego przepisu lub masz ochotę na odmianę – poznaj sekret receptury na puszysty sernik na herbatnikach. Gwarantujemy – warto!

Diabeł tkwi… w składnikach

Sernik to deser, który może wydawać się niezwykle prosty w przygotowaniu i w zasadzie tak jest, o ile będzie przyrządzany skrupulatnie i z najlepszej jakości składników.

Do przygotowania sernika będziesz potrzebować:

  • 20 herbatników (ok. 15 dag)
  • 1 kg dobrej jakości sera
  • 8 dużych jajek
  •  ¾ szklanki cukru
  • 2 budynie (najlepiej sprawdzi się Budyń o smaku śmietankowym WINIARY)
  • cukru waniliowego
  • 300 ml śmietanki
  • galaretki brzoskwiniowy smak WINIARY

Szczególną uwagę warto zwrócić na dobrej jakości ser. Najlepiej sięgnąć po twaróg i sprawdzić, czy ten ze sklepu nie ma granicznej daty ważności. Dlaczego? Sekret sernika tkwi przecież w smaku serowej masy! Co ważne, wybierając nieco mniej świeży produkt możesz doprowadzić do sytuacji, w której ciasto nie będzie aż tak puszyste, jakby się oczekiwało. Na tym produkcie nie warto oszczędzać.

Warto także sprawdzić, czy posiadany przez nas cukier waniliowy i budyń nie mają już daty przydatności do spożycia za sobą. Często zdarza się, że tego typu produkty przechowujemy w szafkach kuchennych i zapominamy o nich, dopóki nie staną się potrzebne. Konieczna może okazać się wizyta w sklepie.

Przepis, który pokochasz

Pierwszym krokiem do sukcesu, jeśli chcemy przyrządzić domowy sernik na herbatnikach, jest odpowiednie przygotowanie masy serowej. Oddziel żółtka od białek, a następnie utrzyj je z cukrem. Zacznij dodawaj stopniowo ser. Najlepiej robić to po jednej łyżce, nie przestając miksować lub ubijać przy pomocy robota kuchennego. Po dodaniu całego sera wsyp do naczynia budynie i dodaj cukier waniliowy. Białka, które zostały odłożone na samym początku, ubij na sztywno i dodaj do utartej wcześniej masy serowej. Kolejnym krokiem jest dokładne wymieszanie mieszanie całości szpatułką lub dużą łyżką.

Teraz czas na pieczenie sernika. Na przygotowaną wcześniej blaszkę wyłóż herbatniki. Następnie wylej na nie masę serową i wstaw ciasto do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 50 minut. Ubij na sztywno śmietankę i połącz ją z rozpuszczoną wcześniej galaretką. Po upieczeniu i wystudzeniu polej wierzch sernika. Zanim jednak opuści on piec, powinien przebywać w nim 15 minut przy uchylonych drzwiczkach. Dzięki temu nie opadnie.  Wierzch ciasta możesz dodatkowo ozdobić wiórkami ze startej czekolady lub odrobiną kakao.

Trzecim krokiem jest odpowiednie zaserwowanie. Sernik na herbatnikach to ciasto, które lubi towarzystwo sosu czekoladowego (np. rozlanego na talerzyk), dobrej mocnej kawy czy aromatycznej herbaty. Jeżeli chcesz cieszyć się jego smakiem z bliskimi – nie zapomnij więc o jednym z tych dodatków! Pamiętaj także, że sernik to deser, który należy serwować bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, jest bowiem ciastem, które pod wpływem ciepła traci nieco swoją idealną konsystencję – zwłaszcza w wersji z galaretką. Smacznego!

[Głosów:1    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here