Jak działają bemary gastronomiczne

Jak utrzymać ciepło potrawy przez dłuższy czas, by nie ryzykować, że klient otrzyma zimne danie albo że będzie musiał bardzo długo czekać na swoje zamówienie? To pytanie zadawali sobie francuscy kucharze, którzy w końcu wynaleźli bemar – urządzenie, które pomogło im zwiększyć swoją skuteczność i profesjonalizm. Czym jest bemar jak działa?

Bemar gastronomiczny – urządzenie niezbędne w restauracyjnej kuchni

Bemar to urządzenie, które powstało w XX wieku we Francji. Było odpowiedzią na problemy z szybkim przygotowywaniem potraw na bieżąco. Przy dużej ilości klientów niemożliwym było gotowanie i podawanie wszystkiego tak, by danie było nie tylko świeże, ale i ciepłe. Dlatego też powstało urządzenie, dzięki któremu przygotowana z wyprzedzeniem potrawa mogła dłużej zachować właściwą temperaturę. Bemar podgrzewał ją i kiedy nastała potrzeba, wcześniej gotowe danie było serwowane. Pierwsze bemary miały liczne ograniczenia. Przede wszystkim potrawy nie mogły być w nich trzymane dłużej niż godzinę, bo pomysły się przypalić. Dzisiejsze nowoczesne urządzenia bez przeszkód są w stanie trzymać ciepło dań nawet wiele godzin, bez ryzyka przypalenia czy zmiany smaku.

Jakie typy bemarów gastronomicznych oferują sklepy?

Bemary to coś, bez czego trudno dziś wyobrazić sobie lokal gastronomiczny. Są niezbędne wszędzie tam, gdzie serwowana jest duża ilość potraw dużej liczbie gości. Widywane są nie tylko w restauracjach, ale także w stołówkach, w szpitalach czy w szkołach.Występują w wielu różnych wersjach. To niewielkie urządzenia typu hotstop czy małe bemary nastolne, ale też duże, obsługujące wiele potraw jednocześnie bemary stacjonarne. Ogromnym zainteresowaniem cieszą się również podgrzewające urządzenia typu bufet czy bemary jezdne, których położenie można łatwo zmieniać – idealne choćby do szpitala.

Gdzie szukać dobrej klasy bemaru do lokalu gastronomicznego?

Bemar gastronomiczny to urządzenie dostępne przede wszystkim w wyspecjalizowanych sklepach dla profesjonalistów, a więc w sklepach gastronomicznych.Te działają zarówno stacjonarnie, jak i w sieci. Oferują ogromną ilość bemarów na użytek gastronomii – to różne typy urządzeń, różne możliwości zasilania, ogromny wybór marek czy pojemność urządzeń.

Bemary dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here