Z danych Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego wynika, że zawał mięśnia sercowego powoduje systematycznie blisko 100 zgonów w swym kraju, a choroby sercowo-naczyniowe są etiologią blisko połowy wypadków śmierci w Polsce. Z tego względu warto wiedzieć, jakie elementy mogą negatywnie działać na zdrowie serca. Elementy ryzyka chorób serca dzieli się na niemodyfikowalne oraz modyfikowalne. Te pierwsze – wśród których znajduje się m.in. wiek, płeć oraz uwarunkowania genetyczne – są zupełnie wolne od każdego człowieka i nie ma możliwości, aby w dowolny sposób na nie wpłynąć. W przypadku elementów modyfikowalnych każdy z nas może zacząć kroki, aby ograniczyć ich negatywne wpływanie na zdrowie serca.
Zdrowe serce a styl życia
Analizowania naukowe dowiodły, że na mięsień sercowy niekorzystnie oddziałują takie elementy, jak:
•palenie papierosów – zwiększa także zachorowalność, jak również śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych, zamknięte w dymie tytoniowym nikotyna oraz tlenek węgla powodują obkurczanie naczyń krwionośnych, podwyższenie poziomu złego cholesterolu LDL oraz ograniczenie poziomu dobrego cholesterolu HDL, a także wzmocnienie krzepliwości krwi,
•brak aktywności fizycznej – siedzący tryb życia podwyższa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, a także podwaja ryzyko przedwczesnego zgonu, analizowania kliniczne dowiodły, że trening sportowy korzystnie wpływa na wzrost miażdżycy, zmniejszając całkowitą śmiertelność o 20-25%,
•elementy psychospołeczne – takie jak niski status socjoekonomiczny, brak wsparcia społecznego, izolacja, stres w pracy zawodowej oraz byciu rodzinnym, nadmiar negatywnych emocji oddziałują na ryzyko wzrostu choroby wieńcowej, a u pacjentach z już zdiagnozowanym zaburzeniem negatywnie oddziałują na jego okres i rokowania,
•otyłość – analizowania epidemiologiczne dowiodły, że otyłość, zwłaszcza brzuszna, częściej będąca u kobiet, sama w sobie jest czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia chorób serca, jak również zwiększa ryzyko innych schorzeń będących przyczyną schorzeń mięśnia sercowego.
Dieta dla prawidłowego serca
Niezwykle ważnym czynnikiem wpływającym i na wzmocnienie ryzyka wystąpienia chorób serca, jak i mającym działanie zapobiegawcze jest dieta. Dowodów na to zrobiło przede wszystkim badanie porównawcze, znane jako Badanie Siedmiu Krajów. Zgodnie z jego wynikami, spożywanie wielkich liczb artykułów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe (występujące zwłaszcza w tłuszczach zwierzęcych) jest połączone z zachorowalnością oraz umieralnością na przypadłość niedokrwienną serca w takich krajach, jak Finlandia, Stany Zjednoczone i Holandia. Z kolei wysokie spożycie artykułów zawierających jednonienasycone kwasy tłuszczowe (znajdujące się np. w oliwie z oliwek) zmniejsza ilość zachorowań w państwach śródziemnomorskich, np. Grecji, Hiszpanii czy we Włoszech. Zwyczaje żywieniowe mieszkańców tychże państw decyduje się mianem kuracji śródziemnomorskiej. Jest ona uboga w tłuszcze zwierzęce, masło, tłuste wyroby cukiernicze, mięso i pełnotłuste mleko, zaś wartościowa – w oliwę z oliwek, nasiona roślin strączkowych, oleje roślinne, ryby, owoce, warzywa, orzechy oraz artykuły zbożowe.