Cukinia i bakłażan z grilla? Zobacz przepisy na lekkie przysmaki

0
184
Cukinia i bakłażan z grilla? Zobacz przepisy na lekkie przysmaki
Bakłażan i cukinia to duet idealny! Świetnie smakują w towarzystwie grillowanego mięsa lub świeżych warzyw. Dlatego nie może ich zabraknąć podczas imprezy na świeżym powietrzu. Jak przygotować idealnego bakłażana i cukinię? Oto sprawdzone, lekkie przepisy na pyszne dania z grilla.

Sałatka z grillowanego bakłażana

Sałatka jest bardzo lekka i smakowita, a wszystko za sprawą odpowiednio dobranych składników i przypraw. W pierwszej kolejności należy przygotować bakłażana, krojąc go w grube plastry, dodając sól i odstawiając na 30 minut. Tym sposobem wyciągniemy wodę z bakłażana, dzięki czemu nie będzie się rozpadał na grillu. Następnie plastry wycieramy ręcznikiem papierowym i grillujemy na tacce aluminiowej. Układamy na półmisku, dodajemy ser feta, oliwki i sos winegret lub oliwę z oliwek. Na koniec warto posypać sałatkę posiekaną bazylią i koperkiem.

Warzywa z grilla marynowane w occie balsamicznym z rozmarynem

Bakłażan z grilla bardzo dobrze komponuje się z cukinią, papryką i czerwoną cebulą. Będą one podstawą do przygotowania kolejnego pysznego dania. Przepis jest naprawdę prosty i nie sprawi problemu nawet osobom, które na co dzień nie mają do czynienia gotowaniem. Wystarczy pokroić w plastry lub w kostkę wszystkie warzywa i połączyć z marynatą. Przygotujemy ją z oliwy, octu balsamicznego, świeżego rozmarynu, cukru, czosnku i soli. Marynujemy warzywa około 15 minut, a następnie pieczemy na rozgrzanym grillu do miękkości. Tak przygotowane danie idealnie smakuje z Sosem czosnkowym WINIARY i grzankami.

Chrupiące przystawki z grilla

Bakłażanowi nie ustępuje cukinia z grilla. Jest doskonałą przystawką, jak i dodatkiem do wielu grillowanych dań. W tym przepisie wykorzystamy również ziemniaki oraz wędzony boczek. Warzywa trzeba pokroić w cienkie plasterki, polać olejem i doprawić pieprzem, solą oraz ulubionymi przyprawami. Grillowanie warzyw na tacce aluminiowej zajmuje tylko 10 minut. Fani mięsnych przekąsek mogą stworzyć szaszłyki z plastrów boczku nabijanych na patyczki. W zależności od preferencji gości danie można podać z łagodnym Sosem czosnkowym WINIARY lub Ketchupem Chili Ostrym WINIARY.

Pita z grillowanymi warzywami

Przyszedł czas na nieco bardziej sycące danie, oczywiście z grillowanymi warzywami w roli głównej. Będziemy potrzebować bułki pity podpieczonej w piekarniku lub lekko zgrillowanej. Do środka pity dodamy zgrillowane plastry bakłażana, cukinii i papryki. Należy je wcześniej skropić olejem i oprószyć ulubionymi przyprawami. Do środka bułki dodajemy również czerwoną cebulę, pomidora, szynkę oraz wyrazisty w smaku Sos Tatarski WINIARY. Palce lizać!

Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z Sosem Curry WINIARY

Szaszłyki to jedno z dań, które bardzo szybko znikają ze stołu. Równie mało czasu poświęcamy na ich przygotowanie. W tym przepisie wykorzystamy pierś z kurczaka, cukinię, paprykę czerwoną i małą cebulę. Wszystkie pokrojone składniki należy nadziać na patyczki do szaszłyków i doprawić solą i pieprzem. Aby warzywa i kurczak równomiernie się przypiekły, warto zachować małe odstępy pomiędzy poszczególnymi składnikami. Szaszłyki można podawać z dowolnym sosem, my polecamy wyrazisty w smaku Sos Curry WINIARY.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here