Alkohol domowego wyrobu

0
232
Alkohol domowego wyrobu

Domowe alkohole nabierają na popularności i trudno się temu nie dziwić. Mamy długą i barwną historię w pędzeniu różnorodnych alkoholi, a do tych korzeni z roku na rok powraca coraz więcej osób. Aromatyczne nalewki, słodkie wina, czy wódki – wachlarz możliwości jest wyjątkowo szeroki. Polscy hobbyści szczególnie upodobali sobie domowej roboty wino. W lato o owoce w dość niskiej cenie jest łatwo, a ceny niezbędnych sprzętów do pracy nie są wygórowane. W efekcie coraz więcej osób próbuje swoich sił z różnymi mniej lub bardziej skomplikowanymi przepisami.

Zawartość to nie wszystko

Samo wino to tylko połowa efektu. Drugą stanowi opakowanie. Wlanie trunku do zwykłej butelki to niejako profanacja, która szybko odbije się na smaku. Łatwo zauważyć, biorąc pod uwagę sklepowe półki, że sprzedawany alkohol kusi wyglądem. Prezencja butelki ma znaczenie i odbija się na walorach smakowych przy degustacji – w pierwszym momencie jemy i pijemy oczami, kubki smakowe włączają się dopiero później.  W sieci sklepy oferujące asortyment do produkcji wina oraz innego typu domowego alkoholu nie poprzestają jedynie na baniakach, prasach do owoców, czy rurkach. Te narzędzia to podstawy, jednak w elementy takie jak butelki, korki, etykiety na wino, czy ozdobne opakowania (o ile zamierzamy komuś nasz wyrób sprezentować) są niezbędne dla uzyskania prawdziwie końcowego efektu.

Etykiety oraz ozdoby

Butelka własnoręcznie przygotowanego wina postawiona na stole w czasie spotkania z rodziną lub znajomymi zwróci na siebie uwagę. Moment ten trzeba wykorzystać. Etykiety na wino to element, który przyciąga wzrok. Stylowa etykieta podnosi wartość przygotowanego trunku oraz daje uczucie kosztowania czegoś elitarnego. Jednak prezencja to nie tylko etykiety na wino. Korki, wydawać by się mogło są czymś prozaicznym a w ofertach wielu sklepów internetowych znajdzie się warianty, które przykują wzrok. Mówiąc krótko hobbystyczne tworzenie alkoholu jak np. wina to nie tylko „zapchanie” butli i czekanie na efekt. Trzeba myśleć przyszłościowo i w większej ilości kategorii niż smak i procenty. Zaprezentowanie trunku miało, ma i będzie mieć znaczenie. Planując rozpoczęcie domowej produkcji alkoholu warto zastanowić się jak chcielibyśmy aby efekt końcowy wyglądał, a następnie posprawdzać jakie dodatki będą najbardziej trafione. Lato to czas kiedy owoców do produkcji jest aż nadto, przygotowanie kilku różnych trunków wymusza namyślenie się nad ich późniejszą prezencją, w końcu postawienie wszystkiego w bezbarwnych przezroczystych butelkach oszałamiającego efektu nie wywoła.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here